Mindful wandelen

 In het kort is mindfulness ‘bewuste aandacht’. Deze aandacht is specifiek gericht op het huidige moment. Als we mindfulness beoefenen, richten we onze aandacht op datgene wat zich nu, in dit moment, afspeelt. Je blijft daardoor minder nadenken en vastzitten aan zaken uit het verleden of die nog gaan komen. Hierdoor worden stress, piekeren, angst en zelfs pijn gereduceerd.
Met een aantal gerichte oefeningen tijdens het wandelen kun je je geest nog beter richten op het heden. Waardoor je direct ontspanning vindt en meer innerlijke rust en emotionele balans ervaart. Je combineert dus het mindfulness vanuit binnen in huis, met het wandelen in de natuur

Door je te focussen op bepaalde zaken in het nu, reduceer je dus negatieve gevoelens, bijvoorbeeld:

  1. Richt je aandacht op je ademhaling: observeer, ervaring of je ademt vanuit je buik of vanuit je borst. neem je een korte pauze tussen het ademen of adem je meteen in na het uitademen. Je richt dus doelbewust even op 1 ding.
  2. Richt je aandacht op het voelen van je lichaam: als je in de gaten hebt hoe het zit met je ademhaling, verleg dan je focus naar andere lichaamsdelen, voel hoe je voeten de grond raken, ervaar hoe de loopbeweging gaat en hoe dit effect heeft op je benen, billen, buik, romp hoofd. En realiseer hoe je lichaam vanzelf beweegt. Je lichaam doet iets voor jou zonder er iets voor terug te willen buiten een stukje eigenliefde en goede verzorging.
  3. Richt je aandacht op wat je ziet: Na stap 2 komt stap 3. Kijk eens bewust naar iets en focus je hierop zonder met je gedachtes ergens anders te zijn. Kijk naar een plant, een boom een dier en ervaar/observeer hoe het staat en gaat in de omgeving. Neem de kleuren in je op, de vormen...en als je dit goed doet kan je voor jezelf dit later, bij wijze van spreken, uittekenen. 
  4. Richt je aandacht op wat je hoort: Leg nu je aandacht eens op wat je hoort. Hoor je die specht, of het geritsel van mussen door de bladeren. Hoor je de wind, of op de achtergrond het verkeer. Hoor je jezelf adem halen of je voetstappen. Focus je eens een tijdje hierop en laat al het andere eens even los.
  5. Richt je aandacht op wat je ruikt: In de natuur kun je veel dingen ruiken, heerlijke geuren van bloemen en planten, maar ook die geur van een modderpoel of een varkensstal. Ervaar deze geuren, zonder hier een mening over te vormen over goed/fout of vies/lekker. Ervaar het gewoon en laat het over je heen komen.
  6. Richt je aandacht op wat je proeft: Als je een lange wandeling gemaakt hebt dan krijg je vaak trek. Neem eens even de tijd om je aandacht te richten op de smaken van je eten. Geniet hiervan en maak hier een happy moment van.

Je zult merken als je deze stappen doelbewust maakt zal je anders uit de wandeling komen dan dat je erin ging. En ben je mindful bezig geweest. Dit is natuurlijk een verkorte simpele uitleg, normaal gaat het allemaal dieper en bewuster, maar je krijgt wel een beetje een idee wat het inhoudt.