Wandel uitrusting

Voor een gewone wandeling heb je niet veel nodig. Goede zin, plezier, makkelijke kleding en schoenen.....klaar ben je. 

Maar wat als je verslaafd raakt aan wandelen ( en dat gebeurd), wat doen. Wat heb je dan nodig? 

 

Dat is afhankelijk van je doelen. We zullen je hier een aantal tips geven.

 

  • Schoenen. Dit is de basis. Schoenen moeten goed zitten. Niet te strak en niet te los. Te strak dan zitten je tenen gekromd in je schoenen en dat gaat zeer doen, maar zitten de schoenen te los, dan is de kans groot dat je blaren gaat oplopen. Zorg dus dat je de juiste maat schoenen draagt. Advies is om naar een gespecialiseerde winkel te gaan om je goed voor te laten lichten. Ook de soort van schoenen is belangrijk.....met running schoenen kun je beter geen bergen gaan beklimmen (geen steun aan de enkels en geen goede grip op ruw terrein) en andersom ook niet. Heb je hoge schoenen nodig, middelhoog of laag. Ook dat hangt van je doel af. Ga je hiken, dan kun je goed met middelhoge schoenen uit de voeten. Met een blokje om over asfalt hoeft je geen running schoenen te hebben, dan kun je ook met een paar goede gymschoenen uit. Ook het voetbed is zeer belangrijk, want de ene voet is de andere niet en daar moet je zeker aandacht aan besteden. Laat je daarom dus adviseren door de expert. Ga niet over 1 nacht ijs, vraag het aan meerdere en maak dan je keuze.
  • Wandelsokken. Ook deze zijn heel belangrijk, ze voorkomen zweetvoeten, wrijving en blaren. ook hier geldt, laat je goed informeren in de winkel. Er zijn zoveel soorten met elk hun voor en nadelen, maar kies vooral natuurlijke producten.
  • Broeken. Ook deze zijn er in allerlei soorten en maten. Ook hier is het belangrijk de juiste te kiezen voor de juiste soort wandeling. Voor een boswandeling, kan je goed af met een hiking broek of een camo broek (met of zonder afritsbare broekspijpen). Andere broeken daarvan wil je juist dat deze warmte afvoert (running broeken) en dus goed ademen, terwijl je van een andere weer wilt dat je broek je benen warm houdt (berg beklimmen). Bekijk dus goed wat je nodig hebt. Mooi is leuk, maar belangrijker is de goede functionaliteit.
  • Bovenkleding. Hiervoor geldt hetzelfde als bij de broeken, kies de juiste voor het soort wandelen wat je gaat doen.
  • Overige kleding. Soms kan een zonnebril noodzakelijk zijn, of een pet met zonneklep, maar ook een ijsmuts (soms een bivak muts, in geval van wandelen) en een paar goede handschoenen. 
  • Mobieltje, GPS, kaart, kompas. Ga je serieus wandelen in de bossen, zorg dan in elk geval voor een telefoon (waarvan de batterij vol zit en voldoende beltegoed of abonnement heeft) en een powerbank om je mobieltje op te laden. Vaak hebben de moderne telefoons ook een GPS functie of apps welke je hiervoor kunt gebruiken (Mapmywalk bijvoorbeeld). Maar techniek kan uitvallen en dan wat..... zorg daarom dat je een kaart en een kompas bij je hebt. Het is ook raadzaam een kaartlezen en kompas cursus volgt. 

 

Dan volgt er nog het hoofdstukje "RUGZAK", hierover een apart hoofdstukje